Kome je namenjen MOJ PRENATALNI TEST?

Kome je namenjen MOJ PRENATALNI TEST?

Ako govorimo o trudnoći i trudnicama, veoma lako ćemo upasti u zamku generalizacije. Iako većina trudnica proživljava slične simptome i pronalazi se u pričama drugih majki, ne smemo zaboraviti da se sve buduće mame međusobno i razlikuju. Razlike ne potiču uvek od same trudnoće, nego su jednostavno utkane u naše gene ili naše navike. Trudnice će se međusobno razlikovati po starosti, zdravstvenom stanju, kondiciji, pa i po karakteru – što takođe, u određenoj meri, može uticati na reakciju i ponašanje buduće majke. Ne smemo, naravno, zaboraviti ni razlike koje se tiču same trudnoće – da li je trudnoća blizanačka, da li je u pitanju prvorotka, kako se plod razvija i kako je pozicioniran, da li su potrebne određene mere predostrožnosti, poput mirovanja u toku trudnoće… Čak će i jedna ista majka posvedočiti da sve njene trudnoće nisu bile iste. Dakle, zaključujemo, generalizacija može biti opasna kada je reč o trudnoći.

Baš zato što ne postoje dva identična slučaja, redovne posete lekaru i kontrole su vrlo važne tokom trudnoće. Lekar će vam objasniti šta možete da očekujete u kom trimestru kada su u pitanju simptomi, ali i razvoj deteta, te upozoriti da može doći do određenih odstupanja. Ukoliko primetite da se trudnoća ne odvija onako kako bi trebalo, svoju zabrinutost obavezno podelite sa svojim lekarom.

Prenatalni testovi su kreirani upravo sa idejom da se na vreme otkrije mogućnost postojanja hromozomopatije. Ukoliko se blagovremeno dobiju rezultati, čak i ako u početku deluju zastrašujuće, daju nam prostora i vremena da donesemo važne odluke i prilagodimo se. MOJ PRENATALNI TEST je neinvazivan, precizan i pouzdan, a može se obaviti već u desetoj nedelji trudnoće, na osnovu uzorka venske krvi majke. Rezultati testa mogu ukazati na postojanje trizomija 13, 18 i 21, i otkriti pol deteta. Test je namenjen apsolutno svim trudnicama koje žele mirnu, bezbrižnu i sigurnu trudnoćuTermin “neinvazivan” znači da je procedura sasvim bezbedna i za majku i za bebu, pa se preporučuje svim trudnicama koje žele da izbegnu invazivne metode (amniocenteza, kordocenteza, biopsija horionskih čupica). Iako se test preporučuje svim trudnicama, postoje određene rizične grupe – slučajevi kada je rizik od pojave aneuplodija povećan.

Ukoliko je nalaz dabl i tripl testa nepovoljan, preporučuje se prenatalno testiranje. Dabl test je dvojak i sastoji se iz ultrazvuka i analize krvi majke. Tokom pregleda, lekar utvrđuje položaj placente, srca i prisustvo nosne kosti. Prisustvo ili odsustvo nosne kosti stručnjaku može dati važne informacije, budući da u slučaju postojanja određenih genetskih anomalija, formiranje nosne kosti često kasni. Nakon ultrazvučnog pregleda, analizira se i krv majke, te se mere hormonski markeri. Kasnije se, dodavanjem individualnih parametara trudnice, dobijaju rezultati testa. Tripl test se radi nešto kasnije od dabl testa i može dati više informacija o mogućim abnormalnostima. Prilikom tripl testa, u obzir se uzimaju još tri parametra iz uzorka majčine krvi, te se izračunava verovatnoća postojanja hromozomopatija. U slučaju da su nalazi dabl i tripl testa nepovoljni, dalje se savetuje prenatalno testiranje, pre nego što odluka padne na primenu invazivnih metodaSuspektan ultrazvučni nalaz takođe je razlog više da što pre obavite prenatalno testiranje. MOJ PRENATALNI TEST već u desetoj nedelji trudnoće može otkloniti sve vaše brige i dati vam važne informacije o zdravlju vaše bebe.

Veoma je važno da svog lekara uputite u porodičnu anamnezu, pogotovo ako je ona opterećena spontanim pobačajima, ili bolestima koje se godinama unazad prenose sa kolena na koleno. Lekara upoznajte sa svim oboljenjima koja su se javljala u vašoj porodici, čak i ako vam ona deluju potpuno benigno i smatrate da neće nepovoljno uticati na trudnoću. Ako do sada niste osetili simptome bolesti koja se prenosi kao nasleđe u vašoj porodici, lekar bi ipak trebalo da raspolaže svim informacijama. Ukoliko ste do sada doživeli nekoliko spontanih pobačaja, svaka vaša naredna trudnoća je trudnoća visokog rizikaU ovakvim slučajevima lekar će vam dati dodatne savete, dok će MOJ PRENATALNI TEST otkriti moguće abnormalnosti i pružiti vam veoma važne informacije

Kaže se da su “tridesete nove dvadesete”. Žene su danas ambiciozne, samostalne i uspešne, što ponekad može da utiče na odlaganje odluke o proširenju porodice. Parovi koji godinama bezuspešno pokušavaju da zatrudne, posle duge borbe, sigurno će se obradovati trudnoći koja je rezultat vantelesne oplodnje. Trudnicama starijim od 35 godina, kao i budućim mamama čija je trudnoća nastala kao rezultat vantelesne oplodnje, takođe se savetuje prenatalno testiranje. Iako su danas tridesete zamenile dvadesete, naše telo fizički nije svesno ove promene. Naše navike, planovi i očekivanja mogu da se menjaju, ali biološki sat sve vreme otkucava. Trudnoća u kasnim tridesetim i četrdesetim godinama, nažalost može nepovoljno uticati na plod, te donosi veći rizik od spontanog pobačaja i genetskih anomalija kod bebe. Kada znate da malo kasnite gledajući na biološki sat, ili ste konačno zatrudneli nakon bezbroj bezuspešnih pokušaja, vaš strah od gubitka postaje sve veći, a anksioznost probija sve graniceMOJ PRENATALANI TEST je neinvazivan, što znači da je sasvim bezbedan i za majku i za bebu. Budući da se test vrši na osnovu uzorka majčine krvi, nema direktnog kontakta sa detetom.

Generalizacija, kada je reč o trudnoći, može biti vrlo opasna. Primetili ste i sami, toliko toga može uticati na vašu trudnoću – brojna su upozorenja, saveti, stručnjaci vam postavljaju brojna pitanja, i to sve u cilju prilagođavanja i vođenja vaše trudnoće baš onako kako odgovara vama i vašem detetu. Jedini slučaj kada je generalizacija u trudnoći opravdana, jeste u slučaju prenatalnog testaNe postoji trudnica kojoj se ne preporučuje prenatalni test, iz prostog razloga što ne postoji buduća majka koja ne želi da zna da li joj je dete zdravo i koja ne želi da nastavi da uživa u trudnoći bez stresa. MOJ PRENATALNI TEST je namenjen apsolutno svim trudnicama i pristupačan je svima već od desete nedelje trudnoće.

Znamo da je svaka trudnoća individualna, jer je i svaki odnos između majke i nerođenog deteta individualan i produbljuje se svakim pomeranjem u stomaku. Izgradite i učvrstite taj odnos što pre i upoznajte svoju bebu kroz prenatalno testiranje.

Podelite sa prijateljima