Prenatalni test – vaš saveznik u trudnoći

Prenatalni test – vaš saveznik u trudnoći

Kada saznaju da će u roku od samo nekoliko meseci (još jednom) poneti plemenitu titulu majke i da će uskoro na svet doneti novi život, trudnice uglavnom osete bujicu neopisivih osećanja, dok se misli razlete na sve strane. Ovakav nalet emocija neretko se pripisuje hormonalnom disbalansu, ali moramo priznati da sličan emocionalni rolerkoster često nalazimo i kod budućih tata. Iščekujući dolazak bebe, budući roditelji zamišljaju kako će dete izgledati, na koga će ličiti likom, a na koga po naravi, kojim će talentima moći da se pohvali, u kakvog će čoveka izrasti. Meseci prolaze, a maštanje o bebici ne jenjava, pa joj roditelji tepaju i smišljaju joj prigodne nadimke, dok se detence još baškari u stomaku. Međutim, kako se termin približava, anksioznost polako raste, a na spisku želja ostaje ona najvažnija – samo da je dete živo i zdravoUmesto da čekaju rođenje deteta i tek tada odahnu s olakšanjem, roditelji imaju izbor da već u 10-oj nedelji trudnoće dobiju precizne i važne  informacije o stanju ploda.

Istina je da majka već od samog začeća može uticati na razvoj deteta – onoliko koliko je tu u njenoj moći. Stoga nećemo pogrešiti ako kažemo da se uloga majke rađa mnogo pre nego što svoje novorođenče prvi put uzme u naručje. Od trenutka kada ugleda onaj plusić na testu, majka strogo pazi na ishranu, prilagođava svoje fizičke aktivnosti, redovno odlazi na lekarske kontrole, uzima preporučene suplemente… Majci zdravlje nerođenog deteta postaje prioritet, čak i pre nego što novorođenče prvi put dodirneNe čudi nas  onda činjenica da buduću majku ponekad obuzima anksioznost – strahuje da li je sa detetom zaista sve u redu i da li je učinila sve što je mogla da osigura najbolji ishod.

Rešenje koje, u određenoj meri, može da otkloni tu pretporođajnu anksioznost, svakako je prenatalni test. Šta je zapravo prenatalni test? Prenatalni test predstavlja neinvazivnu metodu testiranja uzoraka prikupljenih od roditelja (prvenstveno majke), koja omogućava skrining i ranu detekciju najčešćih hromozomskih anomalija ploda. Prenatalni testovi, u pojedinim slučajevima, mogu zameniti i amniocentezu (sem u situacijama kada je ova procedura obavezna, prema uputu lekara). Sofisticirani prenatalni testovi će buduće roditelje (i lekare koji vode trudnoću) vrlo rano (čak i oko 10. nedelje trudnoće) uputiti u stanje ploda. Kvalitetni testovi, kao što je MOJ PRENATALNI TEST, su neinvazivni, omogućavaju skrining, mogu se obaviti u vrlo ranoj trudnoći, a rezultati se dobijaju u roku od samo nekoliko dana.

Prenatalni test je od velike važnosti, kako za bebu, tako i za roditelje. Ako se buduća majka večito pita da li je sa detetom sve u redu, da li će na svet doneti živu i zdravu bebu, celu trudnoću – najblaženiji period u životu jedne žene, provešće u brizi i pod stresom. Kada dobiju rezultate prenatalnog testa, čak i ako ih dočekaju neočekivane vesti, roditelji će ipak imati osećaj da drže situaciju pod kontrolom, jer su na vreme dobili važne informacije. Ukoliko se prilikom skrininga uoče aneuplodije (određene hromozomske abnormalnosti), neophodno je izvršiti dijagnostičku proceduru, radi dodatne provere. Kada je u pitanju MOJ PRENATALNI TEST, rezultati mogu upućivati na postojanje trizomija 13, 18 i 21, ili njihovo prisustvo isključiti. Ako izaberete MOJ PRENATALNI TEST kao svog saveznika u trudnoći, u slučaju detekcija trizomija, trošak dalje dijagnostičke procedure u celosti snosimo za vas.

Ukoliko nisu detektovane aneuplodije, osim vesti koja će uvek doneti olakšanje, budući roditelji mogu dobiti informaciju i o prisustvu Y hromozoma, odnosno mogu saznati pol deteta. Iako je parola “samo da je živo i zdravo” zvezda vodilja mnogih roditelja, kada saznaju pol deteta, roditelji nekako imaju osećaj da svoju bebu polako upoznaju. Više to nije samo plod njihove ljubavi koji raste i napreduje iz dana u dan, već beba sada postaje pravi mali čovek, a spisak potencijalnih imena odjednom je mnogo prostiji. Ako nije reč o prvoj trudnoći, starija deca mogu saznati da li će za par meseci dočekati batu ili seku, što će mališanima pomoći da lakše uspostave odnos sa bebom, čak i dok je još u maminom stomaku.

Imajući u vidu sve odgovore koje prenatalni test može ponuditi, testiranje ne smemo posmatrati kao dodatni trošak, nego kao nezaobilaznu investiciju. Voditi računa o zdravlju deteta od samog početka – prioritet je svakog roditelja. Zahvaljujući napretku nauke i tehnologije, danas smo u mogućnosti da vrlo rano otkrijemo potencijalne hromozomske abnormalnosti, a što pre raspolažemo ovako bitnim informacijama, lakše ćemo ih prihvatiti i prilagoditi im se

Savremeni prenatalni testovi, kao što je MOJ PRENATALNI TEST, predstavljaju neinvazivne metode koje, na osnovu malog uzorka venske krvi majke, detektuju prisustvo aneuplodija, a rezultati skriniga se čekaju veoma kratko (za MOJ PRENATALNI TEST čekanje na rezultat traje samo 7-10 dana). Nakon što dobijete rezultate prenatalnog testa, moći ćete nastaviti da sanjarite o budućnosti svog deteta, pomno razmišljate da li će postati poznati naučnik, vrhunski sportista, talentovani umetnik, ili, jednostavno, srećna, draga i zdrava osoba… Jedna od važnih promena koju ćete sigurno uočiti nakon testiranja, jeste činjenica da sada možete bezbrižno da maštate o svom detetu. Neće vas više pritiskati onaj teret na grudima, koji stalno ostavlja pitanje “šta ako…”.

Već danas donesite jednu od najvažnijih odluka u svom životu i zakažite MOJ PRENATALNI TEST. Osim što daje brze i precizne rezultate, MOJ PRENATALNI TEST garantuje i miran san budućih roditelja.

Podelite sa prijateljima