Abdominalni bol u trudnoći – ima li razloga za zabrinutost?

Abnormalni-bol-u-trudnoci-1

Žene su naučile da ignorišu bolove poput povremenog probadanja ili iritirajuće glavobolje. Godinama osluškuju svoje telo, pa već umeju da razlikuju menstrualne grčeve od nepoznatog bola koji zavređuje lekarsku pažnju. Kada dobro poznajete svoje telo, lako vam je i da prepoznate uznemirujuće simptome. Međutim, tokom trudnoće nam naše rođeno telo postaje nepoznanica. Toliko promena u tako kratkom periodu će učiniti da se u sopstvenom telu osećamo kao stranac. Osim toga, sada više nismo odgovorni samo za svoje, nego i za zdravlje još jednog bića. Sve to će uticati na nas i učiniće da postanemo obazriviji. Bol u stomaku koji bismo ranije lako otpisali, u trudnoći postaje simptom koji ne možemo ignorisatiIma li razloga za zabrinutost?

Abdominalni bol i grčevi u stomaku se pojavljuju relativno često tokom trudnoće. Najčešće ne upućuju na ozbiljan problem i prolaze sami od sebe posle kratkog perioda. Ukoliko želite da se rešite bola u predelu stomaka, pokušajte da promenite položaj, odmorite se, ispraznite i izbacite gasove. Ove metode će, u većini slučajeva, doneti željeno olakšanje.

Najčešći uzroci bezopasnog abdominalnog bola tokom trudnoće su:

  • bol u ligamentima – nastaje kao posledica istezanja ligamenata, kako bi se stomak prilagodio plodu koji raste i razvija se; najčešće se manifestuje u vidu oštrog bola ili grča u predelu donjeg stomaka ili sa strane.
  • konstipacija – zatvor ili konstipacija se javlja prilično često u trudnoći, te može izazvati osećaj neprijatnosti i tupog bola.

Međutim, ako vaš abdominalni bol prate dodatni simptomi, poput pojave tačkastog krvarenja, učestalih, jakih i regularnih grčeva, bola u leđima, pojave peckanja i bola tokom mokrenja – što pre se obratite lekaru. Pregled zakažite i ako se intenzitet bola ne menja čak ni nakon dužeg odmora. Ovi simptomi mogu upućivati na ozbiljnija stanja i ne bi ih trebalo zanemarivati.

Abdominalni bol može biti sasvim benigan, ali može ukazivati i na komplikacije:

  • Ektopična (vanmaterična) trudnoća

Do ektopične trudnoće dolazi kada se oplođena jajna ćelija ugradi u vanmaterično tkivo (često u jajovod). Ovakvu trudnoću je nemoguće izneti i neophodna je intervencija medikamentima ili hirurškim putem. 

Simptomi se najčešće javljaju između 4. i 12. nedelje trudnoće i uključuju:

  • abdominalni bol i krvarenje
  • bol u vrhu ramena
  • neprijatnost prilikom pražnjenja i mokrenja

Ovo stanje zahteva hitnu posetu lekaru, kako bi se preduzele sve neophodne mere i kako život trudnice ne bi postao ugrožen.

  • Spontani pobačaj

Bol u stomaku u vidu jakih grčeva, koji se javlja pre 24. nedelje trudnoće, često ukazuje na spontani pobačaj. Što pre bi trebalo zatražiti lekarsku pomoć.

  • Preeklampsija

Beba raste i razvija se, pa je pojačan bol ispod rebara uobičajen za kasnije faze trudnoće. Plod raste i pritiska rebra, što može izazvati povremen, ali podnošljiv bol.

Ako bol postaje sve jači i utiče više na desnu stranu abdomena, može biti simptom preeklampsije. Preeklampsija predstavlja povišen krvni pritisak u trudnoći i može imati ozbiljne posledice. Najčešće se javlja oko 20. nedelje trudnoće ili nešto kasnije.

Simptomi preeklampsije uključuju i:

  • jaku glavobolju
  • probleme s vidom (zamagljen vid)
  • otok lica, šaka i stopala

Ukoliko primetite navedene simptome, pozovite svog lekara. Kada se na vreme otkrije, preeklampsiju je moguće pratiti i držati pod kontrolom.

  • Prevremeni porođaj

Ako osećate jake abdominalne grčeve koji se javljaju regularno, a još niste ušli u 37. nedelju trudnoće, postoji verovatnoća da se radi o prevremenom porođaju.

Što pre se obratite lekaru, koji će vas najverovatnije uputiti u bolnicu, gde će se vaše stanje pažljivo pratiti narednih nekoliko sati.

  • Abrupcija placente

Reč je o prilično ozbiljnom stanju – placenta počinje da se odvaja od zida materice, izazivajući pri tome krvarenje i konstantan bol. Ozbiljnosti situacije doprinosi činjenica da placenta štiti bebu sve do samog porođaja. Ako se posteljica odvaja od materice, to bi moglo značiti da više ne podržava plod, što može dovesti do ozbiljne komplikacije.

Ova komplikacija zahteva hitnu lekarsku intervenciju i pažljivo bolničko posmatranje.

  • Infekcija urinarnog trakta

Urinarna infekcija se javlja prilično često kod trudnica i uglavnom se lako tretira. Ipak, svaku infekciju za vreme trudnoće bi trebalo shvatiti ozbiljno, jer postoji rizik od neonatalne infekcije (infekcije bebe prilikom porođaja – dok prolazi kroz porođajni kanal). 

Prepoznatljivi simptomi su abominalni bol i neprijatnost pri mokrenju, ali ponekad mogu i izostati.

Većina abdominalnih bolova u trudnoći će brzo doći i proći. Međutim, kod buduće majke se može probuditi zabrinutost, jer ona zna da bol u stomaku može biti simptom ozbiljnije komplikacije. Majka je uvek u strahu za zdravlje svog deteta. Zbog toga su redovne kontrole veoma važne, kao i kvalitetna prenatalna nega. Prenatalni testovi u veoma ranoj trudnoći mogu pružiti važne informacije o zdravlju deteta, što roditeljima konačno omogućava da odahnu s olakšanjem. MOJ PRENATALNI TEST je dostupan svim trudnicama i to od desete nedelje trudnoće. Analizira se samo mala količina venske krvi majke, što test čini neinvazivnim, ali pouzdanim i preciznim. Rezultati otkrivaju prisustvo Daunovog, Edvardsovog i Patauovog sindroma i pol bebe.

Ako osećate bol u predelu stomaka koji se ne povlači, postaje sve jači, a pojavljuju se i zabrinjavajući propratni simptomi – što pre se obratite lekaru. Čak i ako se radi o bezazlenom stanju koje ne zahteva medicinsku intervenciju – poštedećete sebe nerviranja i bespotrebne brige.

Podelite sa prijateljima