Epiduralna anestezija – sve što bi trebalo da znate

Epiduralna anestezija – sve što bi trebalo da znate

Kada test za trudnoću konačno pokaže dve crtice ili plusić, buduća majka će odmah osetiti neopisivo uzbuđenje. Čeka je devet nezaboravnih i neponovljivih meseci – vreme kada će se zbližiti sa svojom bebom i neizmerno je zavoleti, čak i pre nego što je fizički upozna. Međutim, kako se porođaj bliži, strah se sve više meša s uzbuđenjem. 

Nije tajna da prirodni porođaj može biti veoma bolan. Prag bola nije za sve isti, ali će sve porodilje posvedočiti da je reč o prilično bolnom iskustvu. Još ako čuje nekoliko “horor priča” iz prve ruke – trudnica će zaista početi da strepi od porođaja. Ne postoji čarobno rešenje koje će celokupan porođaj pretvoriti u sasvim prijatno iskustvo, ali je epiduralna anestezija nešto najbliže magiji koja može blokirati porođajni bol.

Šta je epiduralna anestezija?

Epiduralna anestezija se danas često primenjuje u akušerstvu. Reč je o regionalnoj anesteziji kojom se blokira bol prilikom porođaja. Zapravo se radi o anelgeziji, jer je cilj uklanjanje bola, a ne kompletan gubitak osećaja u određenoj regiji. Kombinacija anestetika i analgetika ima dvojaku ulogu: anestetik ima zadatak da blokira nervne završetke i tako onemogući okidanje nervnih impulsa, dok je zadatak analgetika da utiče na bol u kičmenoj moždini. Buduća majka će sve vreme biti budna, dok će epidural delovati samo na bol, ali ne i na svest.

Kada i kako se daje epiduralna anestezija?

Epiduralna anestezija se daje kada je cerviks otvoren 3-5 cm ili kada pukne vodenjakKontrakcije bi trebalo da budu sinhronizovane i jake i da dolaze na svaka 3-4 minuta. Kada je pregledom utvrđeno da su ispunjeni svi uslovi, epiduralnu anesteziju će uvesti anesteziolog. Važno je napomenuti da se kateter kroz koji se daje epidural postavlja pre aktivnog dela porođaja, dakle pre nego što kontrakcije postanu intenzivne.

Anesteziolog će naložiti trudnici da legne na bok ili da sedne i ostane veoma mirna. Zatim će dezinfikovati regiju i uvesti iglu, dati lokalni anestetik i postaviti kateter. Igla se pažljivo izvlači, a kroz kateter se daje epidural. Kateter je zapravo plastična cevčica, čiji će se jedan kraj naći u epiduralnom prostoru, a drugi se dovodi do ramena porodilje (radi nesmetanog uvođenja epidurala). Već nakon 5-10 minuta od uvođenja prve doze anestetika, porodilja će primetiti da je bol prilikom kontrakcija daleko blaži. Kateter se vadi posle porođaja, a dejstvo anestetika (nažalost) prestaje da deluje već nakon nekoliko sati. 

Zadatak epidurala jeste da ukloni bol, tako da trudnica neće osetiti porođajne bolove, ali će osetiti nagon da se napne. Dakle, nećete osećati kontrakcije niti bol, ali hoćete napon. Dodatne doze anestetika se, po potrebi, uvode tokom celog porođaja, a završna doza se daje nakon porođaja. Tada je zadatak anestetika da blokira bol koji bi trudnica mogla osetiti prilikom naknadnih zahvata, poput epiziotomije.

Epidural ponekad može prouzrokovati usporavanje porođaja, jer su kontrakcije slabije. S druge strane, porodilja će biti opuštenija jer ne oseća bol, što može dovesti do lakšeg i bržeg otvaranja grlića i lakšeg i bržeg porođaja.

Pitanje koje često postavljaju trudnice je: da li epiduralna anestezija boli? Odgovor bi bio: ne boli, ali možete osetiti neprijatnost. Neprijatnost se vezuje za ubod iglom, dok se kratkotrajan bol može osetiti prilikom uvođenja katetera. 

Skriveni rizici epidurala?

Ako se epidural pažljivo uvodi tokom celog porođaja, zadatak porodilje će biti samo da se napne kada oseti napon. Bol će biti blokiran u potpunosti. Pre donošenja odluke o epiduralu, trudnice uvek pitaju da li anestezija može naštetiti bebi. Epidural se uvek primenjuje u saradnji ginekologa i anesteziologa, što znači da se sve vreme pažljivo motre doze anestetika i vitalne funkcije ploda. U krvotoku majke i ploda će se naći veoma mala količina anestetika, koja ne može naštetiti bebi. Bez brige – i majka i dete su sasvim bezbedni.

Ipak, važno je napomenuti da su moguće određene kontraindikacije: nagli pad krvnog pritiskainfekcija na mestu plasiranja kateterajake glavobolje (uz zujanje u ušima), drhtanjeproblemi sa mokrenjemmučnina. Veoma retko dolazi do oštećenja nerava na mestu gde je uvedena epiduralna anestezija. 

Da bi se izbegle moguće komplikacije, epiduralna anestezija se ne preporučuje trudnicama koje su alergične na lokalni anestetik, imaju oboljenja koja utiču na faktor koagulacije ili su imale hirurške intervencije na kičmenom stubu.

Epiduralna anestezija se primenjuje kod prirodnog porođaja, ali i kod porođaja carskim rezom. U oba slučaja, omogućava majci da svesna i opuštena dočeka svoje novorođenče. Prvo pitanje koje buduće majke postave pre nego što donesu odluku o epiduralu, jeste da li može nepovoljno uticati na bebu. To je dokaz da je majka spremna da prođe i kroz intenzivan bol, kako bi svom detetu osigurala najbolje moguće uslove od samog starta. 

Prenatalno testiranje omogućava budućim roditeljima da se u veoma ranoj trudnoći informišu o zdravstvenom stanju deteta. MOJ PRENATALNI TEST je dostupan već od 10. nedelje trudnoće i preporučuje se svim trudnicama. Analiza se vrši na osnovu male količine majčine venske krvi i otkriva prisustvo Daunovog, Edvardsovog i Patauovog sindroma, kao i pol deteta. Test je pouzdan, precizan i ne nosi rizik po mamu i bebu.

Više ćete uživati u trudnoći ako znate da ni porođaj neće biti traumatično iskustvo. Posavetujte se sa svojim lekarom i donesite konačnu odluku o primeni epiduralne anestezije.

Podelite sa prijateljima

Samo u APRILU

EXPERT COMPLETE

+ SMA SKRINING GRATIS!

EXPERT test po još povoljnijoj ceni!

Ponuda važi od 10. aprila do 10. maja.