Gestacijski dijabetes – simptomi, rizik i dijagnostika

Gestacijski dijabetes – simptomi, rizik i dijagnostika

Kada sazna da je u drugom stanju, trudnica se unapred priprema za brojne promene kroz koje će telo proći. Fizičke promene koje donosi trudnoća uglavnom su pomalo neprijatne, ponekad bolne ili frustrirajuće – ali su mala cena za nagradu koja nas čeka na kraju puta. Najčešći simptomi trudnoće su opšte poznati budućim majkama, pa ih ne stresiraju previše. Međutim, na određene simptome bi trebalo pažljivo motriti, te blagovremeno odreagovati. U pitanju su simptomi koji mogu ukazivati na ozbiljnija stanja ili oboljenja – poput gestacijskog ili trudničkog dijabetesa.

Hronični i gestacijski dijabetes

Ukoliko je trudnica i pre ulaska u trudnoću bolovala od dijabetesa, reč je o hroničnom ili predgestacijskom dijabetesu, koji se pažljivo kontroliše tokom cele trudnoće. Trudnica i lekar u ceo proces ulaze svesni dijagnoze, kao i mogućih komplikacija. Gestacijski ili trudnički dijabetes se, s druge strane, javlja kao posledica začeća i ispoljava se kroz smanjenu toleranciju na glukozu tokom trudnoće. Trudnica se susreće sa visokim nivoom šećera u krvi, iako nikada ranije nije imala ovaj zdravstveni problem. S vedrije strane, za razliku od hroničnog, gestacijski dijabetes se povlači nakon porođaja – kada se ponovo uspostavi hormonalni balans. Ipak, kontrole se preporučuju i nakon trudnoće, jer statistika pokazuje da gestacijski dijabetes povećava rizik od pojave drugih vrsta dijabetesa tokom života.

Uzroci nastanka gestacijskog dijabetesa

Gestacijski dijabetes se najčešće javlja u kasnijoj trudnoći i pogađa 2-4% trudnica. Uglavnom se dijagnostikuje između 24. i 28. nedelje trudnoće, dok se simptomi obično povlače 6 nedelja nakon porođaja. 

Smatra se da poremećaj nastaje kao posledica brojnih promena u telu, prevashodno hormonalnog disbalansa. Insulin je hormon čiji je zadatak da metaboliše glukozu i na taj način stvori energiju, a luči ga pankreas. Hormoni posteljice (placentarni lactogen i progesteron) mogu blokirati proizvodnju insulina. Ako je nivo insulina previše nizak, telo ne može da metaboliše unetu glukozu (šećer) u “gorivo”, pa nivo glukoze u krvi posledično raste. Ukoliko pankreas ne uspeva da proizvede dodatne količine insulina, kako bi se stanje uravnotežilo, razvija se trudnički dijabetes.

Vredi napomenuti da se određen stepen otpornosti na insulin (insulinska rezistencija) toleriše u kasnim fazama trudnoće. Ipak, ukoliko se stanje progresivno pogoršava i postoji opasnost od komplikacija, pristupa se dijagnostici.

Simptomi gestacijskog dijabetesa

Gestacijski dijabetes nastupa poprilično podmuklo, jer simptomi oboljenja mogu imitirati uobičajene simptome trudnoće.

Trudnice bi trebalo da obrate pažnju na sledeće promene:

  • pojačana žeđ
  • pojačana glad
  • često mokrenje
  • zamagljen vid
  • jak umor
  • svrab
  • ponekad se javljaju i vaginalne infekcije

Većina trudnica navedenim simtpomima neće pridavati značaj, pa gestacijski dijabetes često ostaje nedijagnostikovan

Posebnu pažnju bi trebalo da obrate trudnice koje pripadaju rizičnim grupama:

  • trudnice starije od 35 godina
  • gojazne trudnice (bilo da su u trudnoću ušle s viškom kilograma ili su se značajno ugojile tokom trudnoće)
  • trudnice koje imaju problema s hipertenzijom
  • gestacijski dijabetes u prethodnim trudnoćama
  • trudnice koje su netolerantne na glukozu
  • porodična anamneza šećerne bolesti
  • trudnice koje su pušači
  • trudnice koje su već rađale dete teže od 4 kg
  • trudnice koje koriste određene lekove (najbolje se konsultovati s lekarom)

Komplikacije koje nastaju kao posledica gestacijskog dijabetesa mogu biti ozbiljne: preeklampsija, prevremeni porođaj, carski rez zbog bebine veličine (beba je teža i veća od proseka), hipoglikemija kod novorođenčeta i mogući problemi s disanjem.

Dijagnostika trudničkog dijabetesa

Redovne kontrole su ključne! Budući da simptomi nisu lako uočljivi, jedino pregled i pravovremena dijagnostika garantuju neophodan tretman. Trudnica će, u okviru rutinske kontrole, testirati i nivo šećera u krvi. Ako redovni mesečni pregled ukaže na visok nivo glukoze u krvi i urinu (6,1-6,9 mmol/l i više), lekar će automatski posumnjati na gestacijski dijabetes. Ultrazvučni preged koji pokazuje bebu veću od proseka za tu fazu trudnoće, uvećanu posteljicu i povećanu količinu plodove vode – može biti znak upozorenja. Između 24. i 28. nedelje trudnoće preporučuje se test opterećenja glukozom OGTT (Oral Glucose Tolerance Test). 

Pre testiranja, trudnica će morati da se pridržava određenih uputstava: suzdržavanje od hrane minimum 10 sati pre testiranja, a veče pre ne bi trebalo konzumirati ništa slatko. Za dobijanje tzv. nultog rezultata, krv se vadi odmah po dolasku. Zatim će trudnica popiti rastvor čiste glukoze (50, 75 ili 100g glukoze – prema preporuci lekara). Krv se vadi na svakih sat vremena još tri puta, što znači da test obuhvata ukupno četiri vađenja krvi. 

OGTT nije bolan (ako izuzmemo kratkotrajan bol prilikom vađenja krvi), ali može biti naporan za trudnicu. Naime, trudnica će nekoliko sati morati da provede u ambulanti, a pri tome neće smeti da konzumira hranu niti piće. Rastvor koji se koristi prilikom testiranja je veoma sladak, pa može izazvati mučninu. 

Prikupljeni uzorci se zatim šalju na analizu, pa se pristupa tumačenju rezultata.

Šta nakon dijagnoze?

Gestacijski dijabetes se uglavnom uspešno drži pod kontrolom kroz zdrav režim ishrane i umerenu fizičku aktivnost. Lekar će preporučiti određenu dijetu, koja će biti obogaćena žitaricama celog zrna, svežim voćem i povrćem i kvalitetnim mesom, dok neće biti opterećena ugljenim hidratima. Umerena fizička aktivnost savetuje se svim trudnicama (sem ako lekar preporučuje mirovanje). Izaberite aktivnost koja vam najviše prija – šetnja, joga, plivanje… Postoje i određeni programi vežbanja koji su osmišljeni baš za trudnice. 

Ako nakon uvođenja zdravih navika lekar ipak ne uoči poboljšanje stanja, prepisaće insulinske injekcije. Pošto se injekcije primaju više puta u toku dana, trudnica će naučiti kako sama da ih koristi. Kontrola nivoa glukoze u krvi vrši se pomoću posebnog merača, a na osnovu kapi krvi iz prsta. Lekar će verovatno zakazivati češće kontrole i pri tome vas uputiti u naredne korake.

Ima li razloga za strah?

Ukoliko se trudnički dijabetes na vreme otkrije, nema razloga za strah. Lekar će pažljivo pratiti vaše stanje i na svaki pokazatelj komplikacija će blagovremeno odreagovati. Trudnicama starijim od 35 godina, kao i onima koje imaju istoriju spontanih pobačaja, opterećenu porodičnu anamnezu, nepovoljne nalaze dabl i tripl testa i u trudnoćama koje su rezultat vantelesne oplodnje, savetuje se i prenatalno testiranje. U pitanju je test koji može otkriti Daunov, Edvardsov i Patauov sindrom, kao i pol bebe. Kao i kod OGTT, dovoljno je uzorkovati samo malu količinu venske krvi majke (kod ovog testa samo jedanput), koja se potom šalje na analizu. MOJ PRENATALNI TEST je precizan, pouzdan i sasvim siguran i za bebu i za mamu, a dostupan je svim trudnicama već od 10. nedelje trudnoće.

Obratite pažnju na sumnjive simptome, redovno odlazite ne preglede i iskoristite savremenu prenatalnu negu koja vam se nudi. Na ovaj način ćete osigurati napredak svoje bebe, a istovremeno ćete voditi računa o svom zdravlju. U zdravoj majci će rasti zdrava beba.

Podelite sa prijateljima

Samo u APRILU

EXPERT COMPLETE

+ SMA SKRINING GRATIS!

EXPERT test po još povoljnijoj ceni!

Ponuda važi od 10. aprila do 10. maja.