Gojaznost u trudnoći – skriveni rizici i opasnosti

Gojaznost u trudnoći – skriveni rizici i opasnosti

Većina žena se tokom celog života trudi da održi savršenu liniju. Pojedine pripadnice lepšeg pola spremne su da se podvrgnu i rigoroznim dijetama, kako bi za što kraći period skinule što veći broj kilograma. Lekari i nutricionisti nikada neće preporučiti radikalni plan ishrane ili stil života, jer dugoročni efekti nisu obećavajući. Ipak, u potrazi sa idealnim “bikini telom”, dame ponekad ne biraju sredstva. S druge strane, dešava se da buduće majke upadnu u poznatu “sada jedem za dvoje” zamku. Prekomerni unos kalorija tokom trudnoće, rezultira nakupljanjem suvišnih kilograma, kojih se kasnije uglavnom teško rešiti. Međutim, osnovni problem nije estetske prirode, nego se tiče zdravlja trudnice i nerođenog deteta. Sem toga, u drugom stanju ostaju i osobe koje su se i pre trudnoće borile s viškom kilograma. U takvim situacijama, lekar će preporučiti prilagođen plan ishrane, koji će omogućiti budućoj majci da optimizuje svoju kilažu.

Pre nego što započnemo priču o rizicima i opasnostima preterane gojaznosti u trudnoći, moramo napomenuti da je sasvim normalno i očekivano da se telo žene tokom trudnoće i za vreme dojenja menja. Telo majke nastoji da bude najbolji domaćin bebi koja raste i razvija se. Za to mu moramo odati dužno poštovanje. Sve promene, bile one kratkoročne ili dugoročne (par kilograma viška, strije, izražene vene, promene u pigmentaciji, ožiljak od carskog reza…), uspomene su na jedinstveno iskustvo kroz koje ste prošli zajedno sa svojim detetom.

Kako sve prekomerna težina utiče na trudnoću?

Za početak, dokazano je da prekomerna težina utiče i na plodnost. Naime, ponekad se, pored gojaznosti, ne može pronaći drugi zdravstveni razlog za neplodnost. Kod gojaznih osoba neretko se uočava poremećaj metabolizma i hormonskih funkcija, što može uticati na ovulaciju. Studije pokazuju da će žene s višim BMI (Body Mass Index), češće oboleti od sindroma policističnih jajnika (PCOS) – bolesti koja, između ostalog, utiče i na plodnost. Kod muškarca, gojaznost može uticati na kvalitet sperme i pokretljivost spermatozoida. Dakle, uravnotežena ishrana, zdrav stil života i optimalna kilaža oba roditelja – igraju važnu ulogu i tokom priprema za trudnoću.

Jasno je da će svaka žena imati više kilograma tokom trudnoće nego pre. Ipak, uvek se vodite savetima lekara, a kalorije unosite kroz hranu bogatu vitaminima, mineralima i proteinima. Ukoliko je BMI pre trudnoće bio regularan, trudnica i dalje ne bi trebalo da dobije više od 12 kilograma.

Gojaznost majke utiče na njeno zdravlje, kao i na šanse da kroz trudnoću i porođaj prođe bez većih problema.

Najozbiljnije posledice gojaznosti po buduću majku su: 

  • preeklampsija
  • gestacijski dijabetes
  • spavačka apnea

Preeklampsija je stanje nekontrolisano povišenog krvnog pritiska, koje dalje može voditi u eklampsiju, te prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ili čak fatalni ishod. Gestacijski ili trudnički dijabetes se, kako samo ime kaže, pojavljuje u toku trudnoće, ali posledice mogu biti dugoročne. Spavačka apnea podrazumeva kratkotrajni prestanak disanja u snu. Netretirana, može dovesti do brojnih zdravstvenih problema (krvotok, srce, pluća…).

Najozbiljnije posledice gojaznosti majke po plod su:

  • povećan rizik od kardiovaskularnih problema
  • povećan rizik od pobačaja
  • otežan ultrazvučni pregled
  • povećane šanse za rađanje mrtvorođenčeta

Redovni ultrazvučni pregledi su veoma važni tokom cele trudnoće. Prilikom pregleda, lekar može uočiti određene nepravilnosti, što je presudno za blagovremenu reakciju. Ukoliko je majčina abdominalna regija prekrivena dodatnim slojem masti, ultrazvučni pregled je teže sprovesti, a gubi se i na preciznosti prikupljenih podataka (položaj i veličina ploda). Statistika pokazuje da će beba gojazne majke biti krupnija od bebe porodilje optimalne telesne težine. Time se povećava šansa za porođajne komplikacije i porođaj carskim rezom. Gojazne porodilje se uglavnom duže i teže oporavljaju od carskog reza.

Na svu sreću, a zahvaljujući razvoju tehnologije i nauke, većina gojaznih majki i njihovih beba, kroz trudnoću danas prolazi bez ozbiljnijih problema. Ipak, opreza nikad previše! Trudnoća gojazne žene često se smatra visokorizičnom, što znači da će trudnica češće odlaziti na kontrole ili će biti upućena na dodatne analizeMada je namenjen svim trudnicama, prenatalni test se dodatno preporučuje ako se trudnoća vodi kao visokorizična. MOJ PRENATALNI TEST je dostupan već od 10. nedelje trudnoće. Analiza se vrši na osnovu malog uzorka majčine krvi, a rezultati otkrivaju prisustvo ili odsustvo najčešćih hormozomskih aberacija kod čoveka (Daunov, Edvardsov i Patauov sindrom) i pol bebe. Reč je o neinvazivnoj, pouzdanoj i preciznoj metodi. Pored prenatalnog testiranja, koje će sigurno doneti osećaj olakšanja u dom budućih roditelja, trudnica može preduzeti i dodatne korakekvalitetna ishrana (dnevni unos od oko 1800 kalorija, kroz hranu bogatu nutrijentima), zdrav životni stil (umerena fizička aktivnost, smanjen unos kofeina, izbegavanje alkohola) i praćenje preporuka lekara.

Stručnjaci tvrde da žena, ni pre ni tokom ni nakon trudnoće, ne bi trebalo da “jede za dvoje”. U pitanju je mit koji se ranije koristio možda čak i kao izgovor za nekontrolisano uživanje u hrani. Ključno je da uvek pratite savete lekara koji vodi vašu trudnoću. Svaki dobitak na težini veći od 12 kilograma, uglavnom se smatra nezdravim. Dakle, trudnoća svakako nije vreme za opuštanje i nekontrolisani hedonizam. Naprotiv – u ovom periodu je najvažnije da od svog tela načinite savršeni inkubator za svoju bebu, a  da brigom o svom zdravlju obezbedite porođaj bez komplikacija i brz oporavak. 

Podelite sa prijateljima

Samo u APRILU

EXPERT COMPLETE

+ SMA SKRINING GRATIS!

EXPERT test po još povoljnijoj ceni!

Ponuda važi od 10. aprila do 10. maja.