Mitovi u vezi trudnoće u koje i dalje verujemo

Mitovi u vezi trudnoće u koje i dalje verujemo

Živimo u vreme kada nas samo nekoliko klikova deli od bitnih informacija. U moderno doba, retko ko veruje u “babske priče”, koje se prenose s kolena na koleno. Međutim, trudnoća je posebno stanje tela i uma, pa neproverene savete koje smo pre trudnoće potpuno ignorisali, sad nekako posmatramo u drugom svetlu. U trudnoći nismo više odgovorni samo za sebe, nego i za zdravlje i napredak još jednog malog bića. Dok se beba razvija u materici, potpuno se oslanja na majčine izbore i odluke. Zato i ne čudi što majka zazire od svega što bi moglo da našteti bebi ili utiče na bebin život postpartum – ma koliko neobično zvučalo.

Upoznajmo mitove u vezi trudnoće sa kojima se često susrećemo:

  1. Trudnica jede za dvoje

Sigurno ste čuli: “Jedi, jedi, sada jedeš za dvoje”. Međutim, čim malo bolje razmislimo, shvatamo da računica ne može biti tačna. Čak ni dete od 2-3 godine ne može da pojede koliko može odrasla osoba. Istraživanja pokazuju da je tokom trudnoće dovoljno dnevno unositi samo 200 kalorija više – što se može izjednačiti sa pola klasičnog sendviča, tri jajeta ili pola čokoladice. “Jesti za dvoje” deluje kao dobar izgovor za hedonizam i maksimalno uživanje u hrani, ali svakako nije preporuka stručnjaka.

  1. Čaša vina je dozvoljena u trudnoći

Ovo je mit koji zaista može dovesti u opasnost razvoj i zdravlje bebe, te ostaviti teške posledice. Naime, ne postoji doza alkohola koja se smatra bezopasnom u trudnoći. Naprotiv, preporučuje se potpuna apstinencija od alkohola. Osim toga, čak i kada bi postojala “bezbedna doza” alkohola, ona bi varirala od osobe do osobe – slično kao što se ljudi razlikuju po količini alkohola koja ih dovodi u alkoholisano stanje. Sem suzdržavanja od alkohola u trudnoći, apstinencija se savetuje i tokom dojenja, jer se tragovi mogu pronaći i majčinom mleku.

  1. Trudnica ne sme da pije kafu

Bez ovog toplog napitka teško je i zamisliti jutro. Prvu jutarnju kafu mnogi doživljavaju kao nežni uvod u dan. Međutim, mit kaže da trudnice ne bi smele da uživaju u kafi. Za razliku od alkohola koji bi trebalo da precrtaju, trudnice ne moraju da odustaju od kafe. Rezultati istraživanja pokazuju da se preveliki unos kofeina tokom prvog trimestra, može povezati sa povećanim rizikom od spontanog pobačaja. Međutim, dovoljno je samo povesti računa o dozama. Unos 200 mg kofeina dnevno smatra se sasvim bezbednim i za mamu i za bebu.

  1. Ishrana trudnice utiče ne bebino čulo ukusa

U pitanju je mit koji više prestavlja pogrešnu informaciju nego što je zaista opasan. Naime, ne postoje naučni dokazi koji bi povezali majčinu ishranu tokom trudnoće i bebine preferencije ka hrani. Prisetimo se da se apetit tokom trudnoće može menjati, pa buduća mama ima žudnju za kombinacijom hrane koja joj ranije ne bi ni pala na pamet (kiseli krastavci i čips, brza hrana i čokolada). Ljubav ka ovakvim nutritivnim kombinacijama uglavnom se ne sreće kod dece. Buduće majke bi svakako trebalo da povedu računa o ishrani, kako bi bile sigurne da su unele dovoljno nutrijenata i obezbedile plodu sve što je neophodno za dalji razvoj.

  1. Položaj stomaka otkriva pol bebe

Zašiljen ili zaobljen stomak, postavljen više ili niže – zaista ne može reći mnogo o polu deteta. Zapravo, može samo dati više informacija o građi trudnice i položaju bebe. Mit je i da brzina otkucaja detetovog srca ukazuje na pol. Ako su otkucaji srca brži – žensko, ako su sporiji – muško. Otkucaji srca zapravo otkrivaju samo da li je beba bila aktivna ili mirna (slično kao i kod odrasle osobe).

Nije mit da MOJ PRENATALNI TEST već od 10. nedelje trudnoće može otkriti pol deteta. U pitanju je test koji, na osnovu malog uzorka majčine krvi, može otkriti i prisustvo najčešćih trizomija kod čoveka – Daunov, Edvardsov i Patauov sindrom. Prenatalni test je dostupan svim trudnicama, a posebno se preporučuje trudnicama starijim od 35 godina, kod opterećene porodične anamneze, kod nepovoljnog nalaza dabl ili tripl testa, ako postoji istorija spontanih pobačaja ili u trudnoćama koje su rezultat vantelesne oplodnje. Test je pouzdan, precizan i bez rizika po bebu i mamu.

  1. Trudnica ne sme biti u kontaktu s mačkom

Uvrežen je mit da trudnica ne sme da bude u kontaktu s mačkom. Ukoliko imate ljubimca, teško je zamisliti punih devet meseci bez maženja. Mačka će da se umiljava, a vi ćete morati da je oterate – jer jednostavno ne sme biti fizičkog kontakta. Na svu sreću, reč je o mitu. Strah od kontakta sa životinjom je nastao zbog potencijalne zaraze toksoplazmozom, koja može biti opasna za trudnicu i bebu. Međutim, nemoguće je zaraziti se toksoplazmozom preko fizičkog kontakta s mačkom. Ako želite da budete sigurni, zadatak čišćenja posipa, tokom trudnoće, prepustite nekom drugom. Moramo naglasiti da mnogo veći rizik od zaraze ovim parazitom nosi konzumiranje neopranog voća ili povrća, ili rad u bašti bez rukavica i bez naknadnog pranja ruku. Mačke su dovoljno dugo bile dežurni krivci i vreme je da ih oslobodimo nepravednih optužbi!

Trudnoća je uvek aktuelna tema, tema o kojoj se stalno priča, pa se može pronaći mnogo informacija, ali i dezinformacija. Znamo da ste tokom trudnoće fokusirani na zdravlje svog deteta i učinili biste sve da ga zaštitite od svih opasnosti. Prilikom posete ginekologu, vodite se idejom da ne postoje glupa pitanja. Šta god da vas brine ili zanima, zatražite informaciju od stručnjaka. Neka razbijanje mitova o trudnoći postane vaša razonoda.

Podelite sa prijateljima

Samo u APRILU

EXPERT COMPLETE

+ SMA SKRINING GRATIS!

EXPERT test po još povoljnijoj ceni!

Ponuda važi od 10. aprila do 10. maja.