Streptokok grupe B u trudnoći – sve što bi trebalo da znate

Streptokok grupe B u trudnoći – sve što bi trebalo da znate

Bakterijske infekcije u trudnoći mogu izazvati teške posledice po zdravlje novorođenčeta. U pitanju su infekcije koje uglavnom nemaju karakteristične simptome, te se trudnica oseća dobro i ne trpi bolove, niti neprijatnost. Kada simptoma infekcije nema, ili su dobro kamuflirani, sva nada se polaže u kliničku svest i adekvatan skrining. Posebno opasnim infekcijama po plod se smatraju urinarne infekcije, hlamidija i streptokok grupe B.

Streptokok grupe B ili beta-hemolitični streptokok (GBS), predstavlja bakterijsku vrstu koja je sastavni deo stalne vaginalne, rektalne i oralne bakterijske flore našeg organizma. Ovu bakteriju je moguće pronaći u reproduktivnim organima i rektumu, kako žena tako i muškaraca. Statistika pokazuje da se ova bakterija nalazi u reproduktivnim organima gotovo polovine testiranih žena, ali se kao posledica ne javljaju nikakvi zdravstveni problemi. Problem nastaje kada dođe do neonatalne infekcije streptokokom grupe B tokom porođaja, te je beba pod rizikom od nastanka teških i dugoročnih, ili čak fatalnih posledica

Zašto je streptokok grupe B opasan po novorođenče?

Tokom trudnoće telo prolazi kroz brojne promene – između ostalog, može doći do promene u sastavu bakterijske flore. Ovakva promena dalje izaziva izmenjeno delovanje bakterija, koje se nepovoljno može odraziti na plod, ukoliko se bakterijska infekcija na vreme ne tretira. 

Streptokok grupe B se prenosi vaginalno tokom porođaja, odnosno prilikom prolaska deteta kroz porođajni kanal. Bakterija može izazvati nastanak ozbiljnih i teških bolesti kod novorođenčeta: respiratorne infekcije (pneumonije), infekcija krvi (sepsa), meningitis (upala omotača mozga i kičmene moždine)… 

Prevencija je ključna! Ukoliko se pravovremeno otkrije prisustvo streptokoka grupe B kod trudnice, na vreme se može i započeti tretman, što znači da će se infekcija sanirati pre porođaja. Beba se ne može zaraziti bakterijom tokom trudnoće, što znači da se vreme može iskoristiti za primenu terapije.

Prevencija i otkrivanje prisustva GBS

Analiza za otkrivanje prisustva bakterije može se vršiti na dva načina. Prvi način je uzimanje vaginalnog i analnog brisa i slanje uzoraka na analizu. Mikrobiološki nalazi uzoraka pokazuju prisustvo bakterija i otkrivaju njihovu zastupljenost, kako bi se mogao utvrditi rizik od moguće infekcije novorođenčeta prilikom porođaja. Ukoliko su rezultati pozitivni, lekar će uključiti terapiju antibioticima, kako bi se infekcija sanirala i porođaj postao bezbedan. Analiza se vrši između 35. i 37. nedelje trudnoće.

Može se izvršiti i analiza urinokulture. Ako analiza pokaže infekciju streptokokom grupe B, trudnici se prepisuje terapija profilaksom. Primena ogovarajuće terapije će sprečiti dalji razvoj infekcije. Statistika pokazuje da se blagovremenom reakcijom, rizik od pojave respiratornih infekcija, sepse i meningitisa kod novorođenčeta, može smanjiti za čak 80%. Zato je važno da se sve trudnice testiraju na prisustvo ove bakterije, bez obzira da li se infekcija javljala u prethodnoj trudnoći.

Statistika i posledice

Statistika pokazuje da se infekcija češće beleži kod prvorotki mlađih od 20 godina. Povećan rizik od pojave neonatalne infekcije imaju prevremeno rođena deca, novorođenčad sa niskom porođajnom težinom, a beleži se i u slučajevima kada se javi febrilnost majke (povišena telesna temperatura bez konkretnog razloga) ili kada prsnuće vodenjaka traje duže od 18 sati. Novorođenče se uglavnom rađa bez simptoma infekcije, a prvi znaci se mogu pojaviti rano (u prvih pet dana po rođenju) ili kasnije (do tri meseca)

Visok mortalitet se beleži kod rano ispoljene infekcije, pogotovo ako se radi o prevremeno rođenoj bebi, niske telesne težine. Ako se infekcija kasnije ispolji, najčešće se manifestuje u vidu meningitisa. Statistički podaci u tom slučaju govore o stopi smrtnosti od oko 25%, a deca koja se izbore s upalom, najčešće doživotno trpe ozbiljne neurološke posledice. Nakon  porođaja (posebno carskim rezom) se može pojaviti komplikacija – postpartalni endometritis izazvan beta hemolitičkim streptokokom grupe B. Simptomi su povišena temperatura, subinvolucija (nedovoljno smanjivanje i skupljanje) materice i pojava zamućenih lohija neprijatnog mirisa.

Kada čuju koliko ozbiljne posledice može izazvati obična bakterijska infekcija, trudnice trpe veliki strah. Bakterija koja ni na koji način ne manifestuje svoje prisustvo dok je u majčinom telu, za novorođenče zaista može predstavljati veliki problem. Međutim, čak i ako je detektovana infekcija streptokokom grupe B, prisustvo bakterije ne znači da će se beba sigurno zaraziti. Reč je samo o povećanom riziku od infekcije prilikom porođaja. Ohrabrujuća je i činjenica da bakterija odlično reaguje na terapiju. Dakle, bitno je samo blagovremeno testiranje, kako bi se na vreme počelo s terapijom i kako bi se infekcija sanirala pre porođaja. 

Kao i toliko puta u životu, i ovog puta je prevencija ključ uspeha i zdravlja. Vrlo je važno da svaka trudnica obavi mikrobiološku analizu, kako bi se utvrdilo prisustvo pretećih bakterija. Jednostavna terapija antibioticima može doneti veliku razliku – razliku između zdravog i teško bolesnog deteta.

Podelite sa prijateljima

Samo u APRILU

EXPERT COMPLETE

+ SMA SKRINING GRATIS!

EXPERT test po još povoljnijoj ceni!

Ponuda važi od 10. aprila do 10. maja.