Trudnoća posle 35. godine – oprez na prvom mestu!

Trudnoća posle 35. godine – oprez na prvom mestu!

Ubrzan životni tempo nam na raspolaganju ostavlja sve manje vremena. Dan kao da broji nedovoljno sati da bismo postigli sve što imamo na umu. Svakodnevne obaveze, ali i stalna želja za uspehom, godinama nas guraju napred – u nastojanju da postignemo što više, da postanemo što bolji. Dvadesete i rane tridesete godine su vreme kada najčešće pokušavamo da profesionalno zablistamo i pronađemo svoje mesto u odabranoj struci. Privatni planovi često ispaštaju zbog poslovnih ambicija. S druge strane, potpuno je opravdano i odgovorno osigurati finansijsku stabilnost pre nego što uplivamo u bračne vode i zasnujemo porodicu. Ipak, ukoliko srećnu vest da ste u drugom stanju prvi put čujete nakon 35. godine života, možda vas iznenadi činjenica da će lekar vašu trudnoću klasifikovati kao rizičnuZašto je to tako?

Kada je životni stil u pitanju, tridesete su postale nove dvadesete. Međutim, naše telo ne mari za društvene i socijalne promene, te biološki stari. Da bismo shvatili zašto je to važno, prvo moramo razumeti kako telo funkcioniše. Tokom jednog menstrualnog ciklusa, u jajniku se razvija nekoliko folikula. Folikuli predstavljaju kesice koje sadrže po jednu nezrelu jajnu ćeliju. Jedan od formiranih folikula napreduje brže u odnosu na ostale. Dan-dva pre ovulacije (oslobađanje jajne ćelije iz jajnika), nivo estrogena u organizmu dostiže svoj maksimum. Zatim se nivo estrogena postepeno smanjuje, a dominantni folikul započinje produkciju progesterona. Sam folikul zatim nabubri i puca i to je trenutak kada se oslobađa zrela jajna ćelija. Jajna ćelija se zatim kreće kroz jajovod. Prisustvo spermatozoida u jajovodu u tom trenutku, stvara uslove za oplodnju. Ceo proces se ponavlja jednom mesečno. Međutim, broj folikula koji se stvara u jajnicima opada nakon 35. godine, što bi značilo i da je sve manja šansa da žena ostane u drugom stanju. Sem toga, istraživanja pokazuju i da kvalitet jajne ćelije opada sa godinama. Ipak, ostati u drugom stanju u kasnijim tridesetim godinama nije nemoguće, iako sa sobom nosi određene rizike.

Rizik od pobačaja, preranog rođenja, vanmaterične trudnoće i pojave Daunovog sindroma kod ploda raste nakon 35. godine. Istraživanja pokazuju da starost roditelja može uticati na pojavu različitih poremećaja, usled homologne rekombinacije. Proces razmene i rekombinacije genetičkog materijala prilikom ćelijske deobe se menja, što za posledicu može imati nastanak hromozomskih aberacija.

Smatra se da je niži kvalitet jajnih ćelija nakon 35. godine života zaslužan za višu stopu pobačaja. Teže urođene abnormalnosti nisu kompatibilne sa životom, te zametak prestaje da raste i razvija se i nastupa spontani pobačaj. Studije pokazuju da je verovatnoća porođaja carskim rezom veća za oko 40% kod žena starijih od 35 godina u odnosu na trudnice u dvadesetim i ranim tridesetim. Do carskog reza najčešće dolazi zbog fetalnog distresa i odloženog porođaja. 

Prema istraživanjima, žene u kasnim tridesetim godinama već počinju da osećaju određene zdravstvene probleme, koji mogu nepovoljno uticati na trudnoću ili zahtevaju stalnu kontrolu simptoma. Podaci ukazuju i na povećan rizik od krvarenja nakon porođaja i pojave gestacijskog dijabetesa. Međutim, zdravstveno stanje varira od osobe do osobe, tako da je u pitanju stavka koju ne možemo generalizovati. Porodična anamneza, sklonost ka određenim bolestima, kao i životni stil, u velikoj meri utiču na sposobnost žene da i u kasnijim godinama odlično podnese trudnoću.

Redovna kontrola i pažljivo praćenje simptoma su prioriteti. Nakon prvog trimestra opada rizik od spontanog pobačaja, ali su važne informacije o stanju ploda dostupne i ranije. Neinvazivno prenatalno testiranje preporučuje se svim trudnicama koje žele bezbednu i bezbrižnu trudnoću. Međutim, posebno se preporučuje budućim majkama koje pripadaju rizičnoj grupi (trudnice starije od 35 godina, nepovoljni nalaz dabl testa, opterećena porodična anamneza, istorija spontanih pobačaja…). MOJ PRENATALNI TEST već od desete nedelje trudnoće može detektovati najčešće trizomije (Daunov, Edvardsov i Patau sindrom), kao i pol deteta. Za analizu je dovoljna mala količina venske krvi majke, što test čini bezbednim i za majku i za bebu. Rezultati stižu za 7-10 dana, a stepen pouzdanosti je 99%. Ukoliko izveštaj pokazuje da su aneuploidije detektovane, neophodno je izvršiti dijagnostičku proceduru radi potvrde i u tom slučaju mi snosimo sve troškove dalje dijagnostike.

Ostati u drugom stanju u kasnim tridesetim ili čak četrdesetim godinama nije nemoguća misija. Ipak, predlažemo da se naoružate strpljenjem. Ako ni posle šest meseci pokušavanja i dalje nema rezultata, stručnjaci savetuju da se obratite lekaru, kako biste ustanovilli da li postoji zdravstveni problem koji koči ostvarenje vaše želje. Zdrav životni stil i redovne kontrole sigurno će pomoći da ostanete puni energije čak i tokom trudnoće.

Uloga roditelja je najvažnija, najodgovornija i doživotna. Zbog toga je važno da tu ulogu prihvatimo kada smo za nju spremni – fizički i psihički. Ukoliko su svi uslovi za najlepši zvuk dečjeg smeha stvoreni tek u kasnijim tridesetim, vreme je za oprez, ali ne za strah. Ako ste trudnica u kasnim tridesetim, mi vam savetujemo što manje stresa. Savetujemo da odaberete MOJ PRENATALNI TEST i zatim uživate u bezbrižnoj trudnoći i željenom roditeljstvu.

Podelite sa prijateljima