Infekcije koje su posebno opasne u trudnoći

Iako već zvuči kao izlizana fraza, zdravlje je naše najveće bogatstvo – posebno ako istovremeno brinemo o zdravlju dva bića! Tokom trudnoće, telo prolazi kroz značajne promene i prilagođavanja, a svaka infekcija predstavlja dodatni napor za organizam, ali i moguću pretnju za plod. Zahvaljujući majčinom imunom sistemu i zaštitnoj ulozi placente i plodove vode, beba je, u većini slučajeva, zaštićena od napada virusa, bakterija i parazita. Međutim, opreza nikada dosta, posebno kada se radi o ozbiljnijim infekcijama, koje mogu izazvati teške posledice, negativno uticati na dalji razvoj ploda ili čak dovesti do fatalnog ishoda.

Tokom cele trudnoće bi trebalo imati na umu da veliki broj mikroorganizama ima sposobnost vertikalne transmisije (prenos s majke na plod) i to transplancentnim prenosom, putem krvi, ili ascendentno – iz donjeg genitalnog trakta usled rupcije plodovih ovojaka ili u slučaju prevremene rupcije plodovih ovojaka prilikom porođaja, pregleda ili akušerskih operacija. Infekcije do kojih dođe u ranoj fazi trudnoće mogu dovesti do malformacije ploda, dok infekcije u poodmakloj trudnoći mogu izazvati deformacije određenih organa ili organskih sistema.

Virusne infekcije u trudnoći

Citomegalovirus (CMV)

Citomegalovirus spada u grupu herpes virusa. Prenosi se kapljično i polnim putem, a s majke na bebu se može preneti transplacentno i tokom dojenja. U pitanju je jedna od najčešćih kongenitalnih infekcija novorođenčadi.

Veliki problem u dijagnostici predstavlja činjenica da zaražena trudnica uglavnom nema simptome infekcije citomegalovirusom. Srećna okolnost je da je većina trudnica imunizovana. U slučaju primarne infekcije majke, stopa infekcije ploda je oko 40%, a rizik od pojave malformacije ploda je oko 15%.

Kod zahvaćenih fetusa se tada javlja kongenitalna citomegalična inkluziona bolest, koju prate simptomi poput zastoja u rastu ploda, meningoencefalitisa (infekcija mozga i moždanih ovojnica), mikrocefalije (neuobičajeno mala glava), kalcifikacije (taloženje kalcijuma), horioretinitisa (zapaljenje mrežnjače i sudovnjače oka), hepatosplenomegalije (uvećanje jetre i slezine), trombocitopenije, pneumonije… U čak 90% slučajeva neželjene posledice su trajne, uključujući psihomotornu zaostalost, gluvoću i slepilo.

Rubela

Virus rubele se prenosi kapljičnim putem i najčešće pogađa decu. Zaraza ovim virusom tokom trudnoće može dovesti do teških deformiteta ploda.

U ranoj trudnoći, verovatnoća infekcije ploda je oko 80%, dok je rizik od malformacije ploda skoro 100%. U slučaju razvoja infekcije u kasnijoj trudnoći, verovatnoća infekcije ploda se kreće oko 25%, a značajno opada i rizik od malformacije (ponekad čak i do 0%).

Sindrom kongenitalne rubele može izazvati: zastoj u rastu i razvoju ploda, lezije centralnog nervnog sistema, lezije kostiju i oka, srčane mane… Postoji i pozni rubela sindrom, koji se uglavnom javlja u drugoj ili trećoj deceniji života kod do tada potpuno zdravih osoba. Ovaj sindrom se manifestuje pojavom panencefalitisa (progresivna, degenerativna i obično smrtonosna bolest mozga) i dijabetesa tip 1.

U slučaju prethodne imunizacije trudnice, značajno opada rizik od nastanka infekcije i prenosa infekcije na plod. Imunizacija se mora izvršiti van trudnoće jer, u suprotnom, može izazvati infekciju ploda.

Parvovirus

Infekcija se kod trudnica uglavnom javlja asimptomatski, što dodatno otežava dijagnostiku. Stopa infekcija ploda iznosi oko 30%, a fatalni ishod se javlja u oko 10% slučajeva. Infekcija ploda u kasnijoj trudnoći može dovesti do teške anemije i pojave hidropsa (abnormalno nakupljanje intersticijalne tečnosti), što može rezultirati gubitkom života.

Enterovirusi

U enteroviruse spadaju polio, koksaki i eho virusi. Zahvaljujući obaveznoj imunizaciji, danas je stopa zaraze polio virusom izrazito niska. Infekcija koksaki virusom može dovesti i do smrti ploda. Simptomi uključuju: encefalomijelitis (upala mozga i kičmene moždine), hepatitis, miokarditis, placentitis…

Bakterijske infekcije u trudnoći

Streptokoka grupe B

Infekcija streptokokom grupe B može izazvati ozbiljne komplikacije tokom trudnoće, uključujući i neonatalnu sepsu, koja može dovesti do fatalnog ishoda. U slučaju rane infekcije (6-12 sati nakon porođaja) najčešći simptomi su apneja i respiratorni distres. Ako do infekcije dođe kasnije (7 ili više dana nakon porođaja), često se javlja meningitis, koji može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim posledicama ili smrtnim ishodom.

Salmonela

Salmonela se u organizam najčešće unosi zaraženom vodom ili hranom. Zbog toga bi posebno trebalo voditi računa o pripremi i konzumaciji hrane kao što su jaja, meso, nepasterizovane namirnice… Opasna je i hrana koja je bila u dodiru s kontaminiranom površinom (npr. seckanje povrća na istoj dasci na kojoj je prethodno seckana sirova piletina). Dodatni oprez je neophodan tokom trudnoće. Salmonela ima sposobnost vertikalne transmisije, a kod ploda može izazvati ozbiljne posledice, uključujući i meningitis.

Ešerihia koli

Ešerihia koli nastanjuje naša creva. Prisustvo ove bakterije u crevima (u optimalnoj količini) je potpuno bezopasno. Međutim, zaraza drugim sojem ove bakterije može dovesti do trovanja. Usled slabljenja imunog sistema, trudnice su pod većim rizikom od infekcije.

Ešerihia koli može preći placentarnu barijeru, što znači da se zaraza može preneti s mame na bebu. Infekcija može dovesti do prevremenog porođaja i nerazvijanja vitalnih organa, kao što su pluća i srce. Čak i beba rođena u punom terminu može imati nisku porođajnu težinu, a povećava se i rizik od razvoja drugih infekcija nakon rođenja.

Parazitske infekcije u trudnoći

Toksoplazmoza

Infekcija se najčešće prenosi preko termički nedovoljno obrađenog goveđeg ili svinjskog mesa ili preko mačjeg izmeta. Mogućnost infekcije ploda tokom trudnoće se kreće oko 50% i to u slučaju primarne infekcije. U slučaju sekundarne infekcije, stečeni imunitet štiti i trudnicu i plod. Stopa pojave malformacije ploda opada s napretkom trudnoće i u proseku se kreće oko 25%. Simptomi kongenitalnog toksoplazmoza sindroma uključuju: zastoj u rastu i razvoju, mikrocefaliju, horioretinitis, intrakranijalne kalcifikacije, anemiju, uvećanje jetre i slezine… Posledično se često javljaju gluvoća i mentalna zaostalost.

Malarija

Uzročnici malarije su četiri vrste plazmodijuma, koje prenosi ženka komarca. Na svu sreću, do infekcije ploda retko kada dolazi, ali u slučaju primarne infekcije, krajnja posledica mogu biti koma i smrt. Češće se javljaju i spontani pobačaji ili prevremena rođenja. Ultrazvučnim pregledom se može ustanoviti stepen malformacije ploda; mikrocefalija, cerebralna kalcifikacija, hiperehogena creva (višak vazduha u crevima)… U slučaju putovanja u endemska područja tokom trudnoće, veoma je važna konsultacija s lekarom o merama prevencije.

Tokom trudnoće bi posebnu pažnju trebalo obratiti i na polno prenosive bolesti, pri čemu se zaraza može preneti na plod i to transplacentnom, intrapartalnom i laktacionom transmisijom. Među najzastupljenije polno prenosive bolesti tokom trudnoće spadaju: sifilis, hlamidija, gonoreja, herpes simpleks, HIV i HPV.

Briga o detetovom zdravlju počinje onog trenutka kada otkrijete da ste trudni. Buduće majke odmah postaju svesne da su odgovorne za zdravlje jednog malog i nemoćnog bića, koje u njima raste. Neretko, zdravlje tog bića stavljaju i ispred sopstvenog. Važno je imati na umu da o svom telu tokom trudnoće moramo posebno voditi računa, budući da ceo organizam radi pod dodatnim naporom. Ako primetite sumnjive simptome, koji bi mogli ukazivati na infekciju, obavezno se obratite lekaru. Najverovatnije neće biti razloga za paniku i infekcija će se, nakon temeljne dijagnostike, sanirati odgovarajućim tretmanima ili medikamentima.

Pošto znamo da trudnice mogu biti bezbrižne samo ako znaju da je s bebom sve u redu, svi testovi iz naše ponude su dostupni već od 10. nedelje trudnoće. Nudimo više testova i nivoa analize, kako bismo odgovorili na mogućnosti i potrebe svih budućih roditelja. Ako test otkrije hromozomske abnormalnosti, mi snosimo troškove dalje dijagnostičke procedure.

Moj PRENATALNI TEST – za mirnu i bezbrižnu trudnoću!

Podelite sa prijateljima

Samo u APRILU

EXPERT COMPLETE

+ SMA SKRINING GRATIS!

EXPERT test po još povoljnijoj ceni!

Ponuda važi od 10. aprila do 10. maja.