Čudni simptomi trudnoće o kojima se slabo govori!

Tokom trudnoće, telo buduće mame prolazi kroz velike promene. O određenim promenama, simptomima i tegobama, poput jutarnje mučnine, naglih promena raspoloženja, napetosti u grudima i otoka nogu, govori se često. Međutim, postoje simptomi koji se povezuju s trudnoćom i o kojima nema previše informacija, a kod trudnice mogu izazvati stres, neprijatnost ili zabrinutost.

Zatvor u trudnoći

Stručnjaci ističu da zatvor muči većinu trudnica u nekom periodu trudnoće. Za to postoji i razlog – pojačano lučenje hormona, poput progesterona, usporava rad probavnog sistema. U nešto kasnijoj trudnoći i plod koji raste može početi da pritiska creva, što će negativno uticati na varenje.

Savet je da ishranu obogatite vlaknima, te da unosite što više voća, povrća i celih žitarica. Unos dovoljne količine vode je takođe veoma važan. Nemojte uzimati lekove na svoju ruku jer pojedini laksativi mogu izazvati kontrakcije. Ako zatvor već dugo traje i izaziva bol i neprijatnost, obratite se lekaru.

Pojačani gasovi u trudnoći

Kao što smo već napomenuli, beba koja raste može uticati na varenje buduće mame, što može rezultirati pojavom nadimanja i pojačanih gasova.

Za redukciju gasova, stručnjaci preporučuju manje i češće obroke i izbegavanje hrane koja inače izaziva pojavu gasova, poput gaziranih sokova. Kratka šetnja posle obroka takođe može pomoći. Pojedinim trudnicama oko problema s varenjem pomaže spavanje s podignutim nogama ili s još jednim jastukom ispod glave. Ako problemi postanu ozbiljni ili se pogoršavaju, trebalo bi kontaktirati lekara.

Mutan vid

Mutan vid u trudnoći nastaje kao posledica zadržavanja tečnosti. Može doći i do promene očnog pritiska, usled zadebljanja rožnjače i sočiva. U većini slučajeva se vid vraća u normalu nakon porođaja. Ipak, imajte na umu da mutan vid može biti i simptom preeklempsije, te obavezno obavestite lekara o ovoj promeni.

Sindrom karpalnog tunela u trudnoći

Mnogi su čuli za sindrom karpalnog tunela, ali ga retko ko povezuje s trudnoćom. Za vreme trudnoće celo telo otiče, što može imati negativan efekat na zglobove buduće majke. Karpalni tunel uglavnom izaziva osećaj peckanja i trnjenja oko ručnog zgloba, a može doći i do upale nerva.

Postoji specijalna proteza za zglob koja pomaže oko stabilizacije, te smanjuje osećaj nelagodnosti. Simptomi uglavnom nestaju nakon porođaja.

Svrab grudi i bradavica

Određene promene na grudima očekuje svaka trudnica. Međutim, već u ranoj trudnoći se pored rasta grudi i bradavica, može pojaviti i intenzivan svrab u ovom području. Svrab je rezultat rastezanja osetljive kože, a može biti i posledica promene u nivou hormona i pojačanog dotoka krvi. Mogu se javiti i bol ili peckanje.

Preporuka je da se predeo maže hidratantnom kremom još od najranije trudnoće. Trebalo bi izbegavati odeću sačinjenu od tkanina koje mogu izazvati iritaciju. Hidratacija je važna, jer je suva koža sklona svrabu i peckanju. Ukoliko bol postane intenzivan i pojavi se i krvavi iscedak iz bradavice, što pre se obratite lekaru.

Bol u preponama

Oštar bol u preponama se uglavnom javlja u odmakloj trudnoći, kada ligamenti u karlici počnu da se rastežu, kako bi se prilagodili rastućem plodu. Uglavnom se javlja iznenada, nakon naglog ustajanja i posle dana provedenog na nogama.

Oslobodite se pritiska na karlicu. Ako stojite kada se bol javi, obavezno sedite. Česte promene položaja mogu pomoći. Pojasevi za trudnice i povremeno istezanje takođe mogu doneti rezultate. Lekar može preporučiti i uzimanje određenih lekova protiv bolova. Lekove protiv bolova ne bi trebalo uzimati na svoju ruku tokom trudnoće jer mogu imati ozbiljne neželjene efekte.

Urinarna inkontinencija

Urinarna inkontinencija se često javlja u trudnoći, ali većina trudnica o ovom simptomu ne želi da priča, jer je poprilično neprijatan. Naime, hormoni šalju poruku karličnim mišićima da se opuste, kako bi, kada vreme dođe, buduća mama mogla lakše da se porodi. Nuspojava je povremeno nekontrolisano curkanje urina. Kasnije, plod postaje toliko velik da pritiska bešiku trudnice, što može dovesti do sličnog scenarija.

Rešenje je jačanje mišića bešike, pomoću Kegleovih vežbi. Redovna poseta toaletu na svakih sat ili dva, kako se bešika ne bi previše napunila, takođe donosi rezultate. Ako je učestala poseta toaletu nemoguća iz određenih razloga, mogu se koristiti i ulošci za gaćice.

Promene na koži

Koža većine trudnica blista, pod dejstvom hormona. Međutim, viši nivoi estrogena izazivaju povećanu proizvodnju melanina. Melanin je supstanca koja daje pigment koži. Pojačana proizvodnja melanina može dovesti do zatamnjena bradavica, pojave tamnih mrlja na licu (melazma) i tamne vertikalne linije duž stomaka (linea negra). Ove promene su češće kod tamnoputih trudnica i uglavnom počinju da blede nekoliko nedelja nakon porođaja.

Pika sindrom

Pika sindrom se može javiti bilo kad u životu, ali se najčešće javlja kod dece i trudnica. Podrazumeva potrebu za konzumiranjem nejestivih stvari, poput gline, peska, kovanica, sapuna, kose, krede… Jasno je da posledice mogu biti ozbiljne: lomljenje zuba, bolovi u stomaku, krvava stolica, trovanje olovom ili čak gušenje.

Nedostatak određenih minerala i vitamina može izazvati ovakvu žudnju. Rešenje u pojedinim slučajevima može biti promena ishrane i uključivanje suplemenata, kako bi se nutrijenti nadomestili. Ako se Pika sindrom javi tokom trudnoće, poriv za konzumacijom nejestivih materija će verovatno nestati nakon porođaja.

Najveći strah trudnice je da neobičan simptom koji oseća šalje poruku da s detetom nešto nije u redu. U većini slučajeva, u pitanju je samo reakcija tela na ogromne promene kroz koje prolazi. Međutim, određeni simptomi zaista mogu biti prvi vesnici ozbiljno narušenog zdravlja majke ili deteta.

Da bi trudnoća protekla bez briga, svim trudnicama je dostupan moj PRENATALNI TEST i to već od 10. nedelje trudnoće. Sam proces uzorkovanja je potpuno bezbedan i bezbolan i za majku i za bebu, a prikuplja se samo 10 ml majčine krvi, koja se potom šalje na analizu na najsavremenijoj Illumina platformi. Test otkriva prisustvo najčešćih hromozomopatija, najvažnijih mikrodelecionih sindroma, svih delecija i duplikacija, preko 30 monogenskih i više od 20 drugih naslednih stanja. U našoj ponudi se nalazi više testova, koji nude različite nivoe analize, kako bismo odgovorili na mogućnosti i potrebe svih budućih majki.

Nastavljamo da budemo uz naše trudnice čak i nakon što stignu rezultati. Ako test otkrije abnormalnosti, mi snosimo troškove dalje dijagnostičke procedure za vas!

Moj PRENATALNI TEST – za mirnu i bezbrižnu trudnoću!

Podelite sa prijateljima

Samo u APRILU

EXPERT COMPLETE

+ SMA SKRINING GRATIS!

EXPERT test po još povoljnijoj ceni!

Ponuda važi od 10. aprila do 10. maja.